Primul meu faliment sau cum am pierdut 50.000 euro
[…] Eu mă așteptam ca dacă fac eforturi excepționale să plătesc salariul la zi chiar dacă nu sunt încasări ei mă vor aprecia și respecta.
[…]
Cred că inovația e cuvântul de bază și la acest capitol. Compania trebuie să inoveze în crearea de sisteme cât mai simple, ușor de implementat și de utilizat, dar care să și genereze rezultate și să ajute la performanța echipei. De aceea, consider că trebuie foarte bine gândite lucrurile de la bun început, astfel încât soluțiile implementate să fie durabile și să genereze un impact maxim din toate punctele de vedere. Acolo unde se poate interveni prin soluții automatizate, acestea sunt bine-venite, spun eu, însă cu condiția să nu afecteze interacțiunea dintre client și angajat.
Nu cred în soluțiile ideale sau în strategii minune, cred că, pentru un start-up cel puțin, e nevoie de o adaptare constantă la ritmul de dezvoltare al companiei, când tu, ca antreprenor, iei decizii pe parcurs, în funcție de cum vezi că evoluează lucrurile și, de ce nu, în funcție de intuiție. După ani buni de antreprenoriat, această latură se dezvoltă de la sine. Cred că poți face strategii pe termen mediu și lung în ceea ce privește profitabilitatea doar după o perioadă de activitate de 2-3 ani. Atunci vei vedea exact direcția businessului, vei putea analiza ce ai făcut până acum și în ce mod, și cum vrei să continui de acum încolo. Ține și de viziune, dar și de performanțele afacerii până în acel punct.
În compania care operează franciza 5 to go, salariul entry level este de 1800 lei / net. În rețeaua de francize pornim de la 1700 lei net și avem grile de bonusare pe care le aplicăm imediat după ce am deschis un coffee shop. Cât despre salariul mediu în rețea, sumele sunt cuprinse între 2300 – 2700 lei / net.
Nu contează prețul cafelei atunci când vorbim de salarii, ci numărul cafelelor vândute. Dacă astăzi avem, pe zi, un număr mediu de tranzacții de 250, în vestul Europei vorbim de peste 500 de tranzacții pe zi. Însă aici trebuie făcută o precizare. La noi există pe piață soluții de cafea ieftine, care afectează bussinesurile din industria HoReCa!
Cred că am putea plăti spre 3000 – 3500 lei / net pe lună cu două condiții: una ar fi să dublăm tranzacțiile pe locații și a doua – să se reducă taxele către stat în zona salarială.
Cred că în 5 – 7 ani am putea ajunge la salarii de 700 – 1000 euro / net. Mai repede nu văd să se modifice grilele de salarizare, iar șansa să putem plăti mai mult, adică undeva în jur de 2000 euro / net pe lună, ar fi posibilă numai dacă s-ar declanșa un boom economic în industria HoReCa din România.
[…] Eu mă așteptam ca dacă fac eforturi excepționale să plătesc salariul la zi chiar dacă nu sunt încasări ei mă vor aprecia și respecta.
[…]
Și ce ar trebui să facă o afacere pentru a păstra echilibrul între profitabilitate și sustenabilitate
„Doi intelectuali care stau jos nu ajung mai departe decât o brută care merge.” Aceasta este una dintre replicile filmului „Un taxi pentru Tobruk”, realizat în 1961 după scenariul lui Michel Audiard. Criza nu poate fi gestionată de către „gânditori” sau de cei cărora le e frică să nu se ardă, torturați de propria pudoare. […]
Se va întâmpla vreodată ca angajații să poată fi recrutați de algoritmi de inteligență artificială? Care sunt riscurile și beneficiile tranziției spre un astfel de proces
„Nu înțeleg cum puteți fi atât de rupți de realitate încât să...”; „Eu cred că voi n-ați mai văzut un client din industria X decât în poze...”; „Există idei proaste, idei catastrofale și ideea asta...”
Leadership - managementul dezamăgirii
Au dublat, au triplat productivitatea. Și, la ce le-a folosit?
Piața forței de muncă din Romania in 2019
O infrastructură a performanței în leadership (Caz de studiu)
Atunci când ești promovat în primul rol ca și manager, nu este întotdeauna simplu să știi ce ai de făcut.
De ce e important să ai o imagine digitală? Pentru că mai nou potențialii clienți, headhunteri, profesioniști angrenați în recrutare etc. te caută întâi pe Google și apoi decid să te contacteze.