Afaceri
Marian Hanganu Marian Hanganu

Tipul pe care l-aș fi concediat în fiecare după amiază, ca să-l reangajez a doua zi

Cu ceva mai mult de 10 ani în urmă conduceam o mică firmă de software.

Printre colegi era un implementator foarte bun. Cel mai bun din firmă. Să-i zicem dl. C.

Dl. C era un tip de înălțime medie, tuns scurt, căruia îi plăcea să se îmbrace smart casual și vorbea calm, măsurat, clar. Nu părea excepțional în nimic. Dacă l-ai fi plasat într-un grup mai mare de oameni, nu ți-ar fi atras atenția cu nimic.

Dl. C era însă deosebit. În primul rând, își termina proiectele la timp și în buget. Asta e rar. Mai rar decât credeți dacă nu faceți parte din industria de software. Acesta însă nu era cel mai neobișnuit lucrul la dl. C. Cel mai neobișnuit lucru la dl. C era libertatea pe care și-o lua în a-și exprima opiniile.

Se întâmpla ca în mijlocul unei ședințe, imediat ce cineva, nu contează cine, făcea o propunere sau anunța o decizie pe care dl. C o considera în mod particular proastă, să vedem o curioasă transformare. Dl. C, așezat până atunci confortabil în scaunul său, cu o mină jovială, se îndrepta și se apleca în față, spre audiență. Zâmbetul obișnuit îi era înlocuit de o mină serioasă, ochii joviali se micșorau și căpătau o strălucire ciudată, în timp ce dl. C își exprima dezacordul clar, răspicat, argumentat.

Ideea considerată ca fiind proastă era disecată cu precizia unui neurochirurg. Dl. C avea un arsenal larg de dezbatere, care conținea și o doză supărător de mare de sarcasm. Avea talentul să reducă aspectele neesențiale ale propunerii, să o reducă la elementele sale cele mai importante, moment în care slăbiciunile acesteia deveneau clare pentru oricare dintre noi.

Când termina, dacă erai cel care făcuse nefericita propunere, te simțeai prost. Cum de nu te-ai gândit la toate implicațiile?

Dar cel mai rău lucru nu era faptul că-ți demola propunerile, ci că folosea pentru asta un limbaj foarte direct: „Nu înțeleg cum puteți fi atât de rupți de realitate încât să…”; „Eu cred că voi n-ați mai văzut un client din industria X decât în poze…”; „Există idei proaste, idei catastrofale și ideea asta…” etc.

Am avut nenumărate discuții în care am încercat să-l determin să fie mai diplomat. Nu să tacă. Nu să-și ascundă sau să-și modereze opiniile. Doar să fie puțin mai diplomat. Să folosească un limbaj mai puțin colorat. Sunt sigur că încerca, doar că nu putea. Dl. C, implementatorul nostru cel mai bun, nu avea nici stofă de corporatist, nici de diplomat, nici de politician.

Obișnuiam să îi spun: „aș vrea să te concediez azi!”, la care el răspundea că așa ar trebui să fac. Dar vii mâine cu jumătate de oră mai devreme ca să semnezi contractul de angajare, îi spuneam provocându-i un zâmbet larg.

Dl. C era antidotul meu pentru „group think”, un fenomen grav care afectează deciziile de grup în companii și organizații guvernamentale și neguvernamentale. Dl. C era arma mea secretă împotriva greșelilor mele și ale echipei, împotriva stereotipiilor în gândire și a superficialității în luarea deciziilor. Dl. C era cel mai bun consultant de implementare, dar rolul lui de cel mai important nu era să implementeze, ci să ne împiedice să luăm decizii greșite.

Oamenii ca dl. C sunt de obicei concediați. Pe cât sunt de rari oamenii ca dl. C, pe atât sunt de valoroși într-o organizație. Tu cunoști un dl. C în organizația ta? Sau, mai important: organizația ta este mediul potrivit pentru o asemenea persoană?

ARTICOLE CONECTATE

Oana RaduOana Radu

Ești „pe făraș”? Strategii pentru momentul când pierderea jobului e iminentă

[…] Iar eu nu cred că dacă ne pierdem locul de muncă – suntem „pe făraș” – înseamnă că nu suntem buni. […]

Articole asemănătoare

Marian HanganuMarian Hanganu

Rezistă tentației de a-ți exercita puterea asupra clientului!

Win-win e mai mult decât un slogan Dl. G era cel mai bun vânzător al companiei producătoare de software tip enterprise. Acum doi ani a luat un bonus consistent pentru că a adus un client de prestigiu, înfrângând competitori puternici într-o competiție în care ambițiile au ieșit la suprafață. ”Am triumfat, explică el și astăzi, […]

Marian HanganuMarian Hanganu

Am fost surpriși de pandemie. Ne vom lăsa surprinși și de revenirea la lucru?

Care este cel mai probabil scenariu pentru tine și firma ta, pentru finalul stării de urgență? Ce ai de gând să faci în acest caz? Ce ai putea să faci în scenariul pesimist? Concret, care e lista de acțiuni pe care le vei întreprinde începând din acest moment ca să te protejezi pe tine și pe familia ta?

Marian HanganuMarian Hanganu

Lăsați SRL-urile să vindece economia!

SRL-ul a cucerit și modelat lumea. Ar putea rezolva și problemele noastre. Aproape toate. Pentru asta ar trebui să ne hotărâm să respectăm legea. Și nu suntem prea buni la asta.

Marian HanganuMarian Hanganu

Maimuța din capul mesei

...și ce loc ai tu la această masă

Radu SavopolRadu Savopol

Vom dubla salariile, când vom vinde dublu iar statul va taxa mai decent

Interviu cu antreprenorul român care a speriat Starbucks

Articole populare

George ButunoiuGeorge Butunoiu

Ia să-i aducem pe cei din Germania trei luni în România și să-i trimitem pe români acolo, să vedem care-s mai productivi!

Au dublat, au triplat productivitatea. Și, la ce le-a folosit?

Alexandru GoțoiAlexandru Goțoi

Mai este valabilă expresia „du-te, sunt alții care așteaptă la ușă”?

Piața forței de muncă din Romania in 2019

Mirela OpreaMirela Oprea

Cât de gravă este criza forței de muncă și cum se poate rezolva

Și ce ar trebui să facă o afacere pentru a păstra echilibrul între profitabilitate și sustenabilitate

Marius AdrianMarius Adrian

Primul meu faliment sau cum am pierdut 50.000 euro

Ca să trec mai ușor peste pierdere, am privit acești bani ca pe o taxă de școlarizare.

Mihai StănescuMihai Stănescu

Cum a ajuns un manager să-i ia locul șefului care se pregătea să-l dea afară

O infrastructură a performanței în leadership (Caz de studiu)