Cariere
Cristina McCarthy Cristina McCarthy

Prima decizie a unui nou manager de HR: auditul

Un profesionist în HR, recent ajuns în rolul de manager, într-o companie de dimensiuni mijlocii, din domeniul producției (aproximativ 150 de angajați și două persoane în departamentul de Resurse Umane: un specialist în administrare și salarizare și noul manager) întâlnește următoarea provocare: fluctuație mare de personal în rândul muncitorilor și un climat neprimitor și încărcat de nemulțumiri în restul companiei.

Am planificat împreună primele trei luni pe noul rol, cu focus pe următoarele aspecte:

• Cunoaște și înțelege managerul direct, care în acest caz este și Directorul General. Află ce este important pentru șeful tău, care sunt prioritățile și așteptările sale. Care este motivul pentru care ai fost angajat? Să îndrepți lucrurile, să contribui la dezvoltarea și tranziția într-o etapă viitoare? Oricare ar fi răspunsul, este important să știi care este direcția pentru a-ți putea stabili prioritățile.

• Află care sunt așteptările oamenilor cu care lucrezi. Discută în detaliu cu specialistul din cadrul departamentului și alocă-ți timp să îi cunoști și să comunici și cu ceilalți colegi din companie, în special cei cu roluri cheie.

• Înțelege compania și industria. Noii manageri, indiferent de domeniul lor, trebuie să înțeleagă principii de bază ale funcționării afacerii în care activează.

• Rezistă tentației de a aduce schimbări din momentul în care te-ai așezat pe noul scaun. În timpul în care îți construiești reputația și credibilitatea în noul rol, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să strângi informații și să analizezi.

• Fă un Audit al HR-ului sau contractează o companie care este specializată în Audit de HR: verifică dosarele de personal, organigrama, ROI-ul și fișele de post; verifică dacă există proceduri și dacă da, care este conținutul lor; verifică statele de plată, nivelele de salarii intern și în raport cu piața, modul de calcul salarial, înțelege aplicarea bonusurilor sau primelor; verifică toate informațiile și sursele disponibile vis-a-vis de retenție, motivare și instruire a personalului, nu în ultimul rând, află motivele plecărilor din companie.

Primele luni, lunile formative ale unui nou manager, sunt și lunile critice care adesea vor determina dacă noul manager va câștiga un loc la masa conducerii și care este greutatea opiniilor sale.

Chiar și atunci când ești adus în organizație pentru a face schimbări,trebuie să înțelegi organizația și să descoperi pârghiile prin care poți ajunge la cele mai bune concluzii și soluții. Auditarea funcției la conducerea căreia ai fost adus în organizație este cel mai sigur și rapid mod de a scurta timpul de inducție, de a-ți forma opinii bazate pe fapte și date și de a construi un plan de acțiune cu priorități clare și orientate către obiectivele de business.

ARTICOLE CONECTATE

Cristina McCarthyCristina McCarthy

Cum măsoară un CEO impactul departamentului de resurse umane în companie?

[…] În cadrul unui audit de HR, întrebarea fundamentală la care se ajunge discutând cu liderii departamentului este „În ce fel își maximizează Departamentul de Resurse Umane contribuția strategica la organizație? […]

Articole asemănătoare

Alina AnghelAlina Anghel

Pot să-mi mai găsesc un loc de muncă mulțumitor după 45 de ani?

Ce s-a schimbat în atitudinea angajatorilor în ultimii ani

Carmen CaramlauCarmen Caramlau

Burnout! Ce faci când pur și simplu nu mai poți să muncești?

Cum știm că am ajuns la burnout? Cum poate fi prevenit? Ce putem face pentru a îl depăși? Cât de mari sunt pierderile de productivitate?

George ButunoiuGeorge Butunoiu

George Butunoiu ne-a respins la interviu pe Mark Zuckerberg, pe Steve Jobs, pe Țiriac și pe mine…

La fiecare articol pe care îl scriu îi îndemn pe oameni să se îmbrace frumos și cu haine curate când merg la un interviu, să se spele pe cap și să-și curate unghiile, să își taie părul din nas, să își facă CV-ul cu grijă, să se pregătească bine dinainte, să învețe bine la școală […]

Oana RaduOana Radu

Ești „pe făraș”? Strategii pentru momentul când pierderea jobului e iminentă

Și cum poate fi transformat momentul concedierii într-o oportunitate

George ButunoiuGeorge Butunoiu

În ce domenii câștigă șefii cel mai bine: bănci, energie, avocatură

Managerii de top din România deja au șansa să câștige cât colegii lor din Vestul mai sărac

Articole populare

George ButunoiuGeorge Butunoiu

Ia să-i aducem pe cei din Germania trei luni în România și să-i trimitem pe români acolo, să vedem care-s mai productivi!

Au dublat, au triplat productivitatea. Și, la ce le-a folosit?

Alexandru GoțoiAlexandru Goțoi

Mai este valabilă expresia „du-te, sunt alții care așteaptă la ușă”?

Piața forței de muncă din Romania in 2019

Mirela OpreaMirela Oprea

Cât de gravă este criza forței de muncă și cum se poate rezolva

Și ce ar trebui să facă o afacere pentru a păstra echilibrul între profitabilitate și sustenabilitate

Radu SavopolRadu Savopol

Vom dubla salariile, când vom vinde dublu iar statul va taxa mai decent

Interviu cu antreprenorul român care a speriat Starbucks

Marius AdrianMarius Adrian

Primul meu faliment sau cum am pierdut 50.000 euro

Ca să trec mai ușor peste pierdere, am privit acești bani ca pe o taxă de școlarizare.