Cariere
George Butunoiu George Butunoiu

George Butunoiu ne-a respins la interviu pe Mark Zuckerberg, pe Steve Jobs, pe Țiriac și pe mine…

La fiecare articol pe care îl scriu îi îndemn pe oameni să se îmbrace frumos și cu haine curate când merg la un interviu, să se spele pe cap și să-și curate unghiile, să își taie părul din nas, să își facă CV-ul cu grijă, să se pregătească bine dinainte, să învețe bine la școală și apoi să mai pună tot timpul mâna pe câte o carte, să învețe niște limbi străine și ce mai știu eu că e spre binele lor.

Și, evident, de fiecare dată primesc câte o avalanșă de ironii care să mă facă să-mi dau seama cât de puține am învățat eu în viață: Dar dacă ar fi venit Mark Zuckerberg în papuci la interviu l-ai fi recomandat? Dacă ți-ar fi trimis Steve Jobs un CV scris pe un colț de hârtie l-ai fi pus pe short list? Ion Țiriac nu a făcut o facultate, și se pare că nici liceul nu l-a terminat; pe el l-ai recomanda ca director general la o multinațională?

Eu le spun că nu, iar ei se prăpădesc de râs, crezând că glumesc ca să-mi ascund stinghereala în față unui asemenea decisiv argument. Nu, pe Mark Zuckerberg nu l-aș recomanda ca manager într-o companie, fie ea foarte mare sau foarte mică. Nu are nimeni exemple de mari antreprenori, și cu atât mai puțin dintre cei cu succes vulcanic, peste noapte, care să ne arate cum ar fi fost ei în postura de angajați. Și chiar dacă ar arăta câteva cazuri, tot nu înseamnă că poți înmulți exemplul acela cât vrei tu.

Poate că unii ar fi buni, dar nimeni nu poate face o predicție cu un argument cât de cât credibil, e o loterie! Or, eu nu-mi permit asemenea risc atunci când fac o recrutare, sunt obligat să fac niște calcule și să urmez niște proceduri, nu pe ghicite. Nici pe Steve Jobs nu l-aș recomandă unei corporații așezate, care are grijă de banii ei și ai acționarilor. Iar pe Ion Țiriac niciodată ca angajat, nicăieri și pe niciun job, oricare ar fi el. Never ever, în niciun caz, sub nicio formă, nici dacă ar spune că nu cere salariu! Consultanți sau pe proiecte, da, poate că i-aș recomanda, însă nu ca angajați. Pe Bill Gates l-aș recomanda, totuși, oriunde. Cu ce am citit despre el, cred că ar conduce exact la fel și compania lui și pe ale altora. Dar pe mulți alții nu.

O ușurare și o consolare, așadar, pentru toți cei care nu trec de mine la recrutările noastre: uite, George Butunoiu i-a respins pe Mark Zuckerberg, pe Steve Jobs și pe Ion Țiriac! Și acum și pe mine…

Articole asemănătoare

George ButunoiuGeorge Butunoiu

Ia să-i aducem pe cei din Germania trei luni în România și să-i trimitem pe români acolo, să vedem care-s mai productivi!

Au dublat, au triplat productivitatea. Și, la ce le-a folosit?

Marian HanganuMarian Hanganu

Dubii legate de eficiența Assessment Center și iluzia validității

(...) Soldații primesc ca sarcină să treacă un buștean greu peste un zid, fără ca bușteanul sau vreunul dintre soldați să atingă zidul. Soldații nu aveau grade sau plăcuțe cu numele, așa încât porneau de pe picior de egalitate.

George ButunoiuGeorge Butunoiu

În ce domenii câștigă șefii cel mai bine: bănci, energie, avocatură

Managerii de top din România deja au șansa să câștige cât colegii lor din Vestul mai sărac

George ButunoiuGeorge Butunoiu

Ați angaja un CEO care își pune adresa angajatorului în CV?

Într-o bună dimineață, pe la 12:15 – 12:30h, un Înalt Demnitar de la Bruxelles o cheamă pe secretara nr. 11, secretara sa preferată (foto): Amélie, ma chérie, șefu nous a demandé să facem un model de CV care să fie desormais modelul unic de CV în UE. Mais, mon très, très cher et très, très Haut […]

George ButunoiuGeorge Butunoiu

Cu cât e mai prost scris CV-ul, cu atât mai valoros, fiindcă se pot trage mai multe concluzii și mai exacte

...despre greșelile mărunte din CV

Articole populare

Alexandru GoțoiAlexandru Goțoi

Mai este valabilă expresia „du-te, sunt alții care așteaptă la ușă”?

Piața forței de muncă din Romania in 2019

Mirela OpreaMirela Oprea

Cât de gravă este criza forței de muncă și cum se poate rezolva

Și ce ar trebui să facă o afacere pentru a păstra echilibrul între profitabilitate și sustenabilitate

Radu SavopolRadu Savopol

Vom dubla salariile, când vom vinde dublu iar statul va taxa mai decent

Interviu cu antreprenorul român care a speriat Starbucks

Marius AdrianMarius Adrian

Primul meu faliment sau cum am pierdut 50.000 euro

Ca să trec mai ușor peste pierdere, am privit acești bani ca pe o taxă de școlarizare.

Mihai StănescuMihai Stănescu

Cum a ajuns un manager să-i ia locul șefului care se pregătea să-l dea afară

O infrastructură a performanței în leadership (Caz de studiu)