Standard
Radu Manolescu Radu Manolescu

Care sunt șansele ca responsabilul de HR să ajungă CEO

În America de Nord și vestul Europei lucrurile stau ușor altfel însă daca vorbim de Romania, din păcate șansele nu sunt nici mari și nici nu se întâmplă des. Spun din păcate pentru că multe companii din Romania au „cultivat” un HR destul de puțin implicat strategic sau un HR menținut mai degrabă pe rol de „consilier” al boardului sau al CEO/GM. Sunt însă și excepții de profesioniști foarte buni care au intrat în HR din alte roluri (Procurement, Vânzări, Finance, etc) și care învățând businessul din mai multe perspective au șanse foarte mari de promovare în rol de CEO și nu doar pe o regiune mai largă sau pe mai multe divizii ale businessului, tot în HR.

Am scris recent un articol care reflectă ce înțeleg eu despre profilul actual al unui HR și cred că un astfel de profil daca se perpetuează, are șanse ridicate de promovare la CEO, mai ales în contextul în care generațiile care vin sunt mult mai atrase de „meaningfulness” și „purpose” iar un profesionist HR competent și cu vocație are toate șansele să conducă întreg businessul.

Nu cred că ține de industrie ci de om. Nici backgroundul nu spune mare lucru despre un om ci caracterul lui. În consecință cred că indiferent de funcțiunea din care cineva vine (fie ea resurse umane sau financiar , commercial, etc) dacă este competent profesional, dacă are un set de valori morale puternice, inteligență emoțională ridicată, înțelege VUCA și cum evoluează mediul de business, înțelege clienții, angajații, partenerii de business etc are toate șansele să conducă un business care să creeze valoare pentru stakeholderi.