Tehnologie
Mădălina Mircea Mădălina Mircea

Ce poți face să te simți la birou ca acasă

Implicarea angajaților depinde în mare măsură de satisfacția și confortul generate de spațiul de lucru. Angajații implicați sunt motorul care propulsează organizația. Aceștia sunt nu doar mai productivi, ci generează mai multe idei noi și încurajează inovația. Ce diferențiază angajații implicați? Aceștia au cel mai probabil sentimente pozitive față de organizația lor și locul, unde lucrează. Angajații cu grad foarte ridicat de implicare au de asemenea un grad ridicat de satisfacție în legătură cu diverse elemente ale spațiului lor de lucru individual, cum ar fi: mărimea acestuia, mobilierul, lumina, nivelul de zgomot ambiental și temperatura. Declarațiile acestora sugerează că lucrează în locuri, în care se simt optimiști cu privire la obiectivele, pe care le pot realiza în munca lor. La capătul spectrului, angajații neimplicați îi depășesc numeric pe colegii lor cu grad ridicat de implicare, mai mult de o treime dintre aceștia menționând un grad ridicat până la mediu de neimplicare și insatisfacție legat de mediul lor de lucru. Numai 9% dintre acești angajați (potrivit Steelcase Global Report, Engagement and the Global Workplace) simt că organizația lor este sincer interesată în starea lor de bine la birou.

În funcție de tipul activității și de amprenta personală a fiecăruia, îmbunătățirile pot fi de la un scaun confortabil, sau o zonă de relaxare, la schimbarea mochetei sau amplasarea unor printuri sau accesorii fono-acustice. De asemenea, simpla înlocuire a scaunelor de lucru existente cu unele ergonomice ajută la îmbunătățirea posturii, reducerea presiunii și a disconfortului la nivelul gâtului, spatelui și șoldurilor. Ultimele tendințe în materie oferă și posibilitatea configurării în culori a scaunelor de lucru, aceasta oferind un plus de confort, cel puțin la nivel vizual.

În ceea ce privește un număr optim al angajaților care pot împărți aceeași încăpere, nu se poate discuta despre un standard, însă, recomandarea este să existe aproximativ 8-10 mp/angajat, în funcție de configurațiile, pe care clientul și le dorește. Suntem martorii unui fenomen de migrare de la spații închise la spații de tip open space, oferind în același timp angajaților spații adiacente de tipul focus room, project room, 1 to 1 meeting, unde angajații pot desfășura activități care necesită concentrare, discuții individuale, etc. Noua generație de angajați este una „conectată” și influențată la scară globală prin viteza de dobândire a informațiilor și generarea de idei, precum și rapiditatea de livrare a rezultatelor. Un exemplu este modul de lucru agil, proces ce evoluează în jurul unei activități care folosește flexibilitatea spațiului ca răspuns la flexibilitatea minții. Astfel, spațiul de lucru devine un peisaj dinamic, schimbându-și cu mult funcționalitățile clasice.

Articole asemănătoare

Mihai SvastaMihai Svasta

De ce stă România atât de jos în clasamentele europene ale inovării

Și care este primul lucru pe care trebuie să îl facă o companie care constată că a rămas în urmă din punctul de vedere al competitivității

Marian HanganuMarian Hanganu

Câtă valoare este în integrarea sistemului CRM cu LinkedIn?

LinkedIn este adesea prezentat ca fiind Facebook-ul lumii profesionale, dar este mai mult decât atât. LinkedIn este rețeaua socială care constituie un adevărat monopol pentru lumea de afaceri, pentru că nu are niciun concurent global, doar câteva replici locale fără pretenția de a concura în afara țării de origine. LinkedIn este utilizat pentru recrutare, pentru […]

Bogdan BelciuBogdan Belciu

Cum de nu se tem românii de șocul digitalizării?

Descifrând impactul trendurilor globale asupra nevoii de dezvoltare a aptitudinilor profesionale

Marian HanganuMarian Hanganu

În câțiva ani va fi de ajuns să tai legătura informatică a unei țări cu restul lumii pentru a o răpune

Despre stocarea datelor și independență

Sebastian DracopolSebastian Dracopol

Am scăpat de jobul „de la 9 la 6” iar vara asta am lucrat dintr-un sat de la poalele Retezatului

Cine și când poate trece cu succes de la statutul de salariat la cel de freelancer

Articole populare

George ButunoiuGeorge Butunoiu

Ia să-i aducem pe cei din Germania trei luni în România și să-i trimitem pe români acolo, să vedem care-s mai productivi!

Au dublat, au triplat productivitatea. Și, la ce le-a folosit?

Alexandru GoțoiAlexandru Goțoi

Mai este valabilă expresia „du-te, sunt alții care așteaptă la ușă”?

Piața forței de muncă din Romania in 2019

Mirela OpreaMirela Oprea

Cât de gravă este criza forței de muncă și cum se poate rezolva

Și ce ar trebui să facă o afacere pentru a păstra echilibrul între profitabilitate și sustenabilitate

Radu SavopolRadu Savopol

Vom dubla salariile, când vom vinde dublu iar statul va taxa mai decent

Interviu cu antreprenorul român care a speriat Starbucks

Marius AdrianMarius Adrian

Primul meu faliment sau cum am pierdut 50.000 euro

Ca să trec mai ușor peste pierdere, am privit acești bani ca pe o taxă de școlarizare.