Am fost surpriși de pandemie. Ne vom lăsa surprinși și de revenirea la lucru?
Viitorul nu mai este ceea ce era
– Yogi Berra, jucător profesionist de baseball și celebru antrenor american
Am fost surprinși de criza generată de pandemia de coronavirus. Lumea noastră s-a spulberat, cel puțin lumea așa cum o știam noi.
Pentru puțini, cererea e mai mare decât înainte. De exemplu pentru cei care fabrică materiale medicale necesare în lupta cu pandemia.
Alții ș-au văzut însă afacerile închise, sau diminuate drastic. Mulți se întreabă dacă vor mai avea o afacere sau un loc de muncă la care să se întoarcă peste o luna, sau două, sau când va începe relaxarea măsurilor de carantină.
Nu vă judecați prea aspru dacă nu ați prevăzut această pandemie. Nimeni nu a prevăzut-o, sau mai corect spus, nimeni nu a știut când exact va veni și cum se va desfășura.
Observatorul atent însă poate desluși în vacarmul informațional care ne asediază în casele noastre elemente ale viitorului apropiat. Iată câteva care au intrat pe radarul meu și pe care vă rog însă să le luați cu o notă de scepticism, să le treceți prin judecata voastră și să le verificați în timp:
Am intrat într-o recesiune profundă, probabil mai grea decât cea din 2008, poate chiar la nivelul Marelui Crah din 1929-1933. Cererea va scădea masiv pentru numeroase produse și servicii, PIB-ul național va suferi scăderi de zeci de procente în lunile de carantină, după care va crește din nou, dar nu știm la ce nivel.
Economiștii și guvernanții întrevăd o recuperare la fel de abruptă ca si recesiunea, dar nu avem dovezi că așa va fi. Sau că nu va fi așa.
Companiile vor ieși slăbite din perioada stării de urgență, cu rezervele de bani lichizi consumate, îndatorate, cu facturi neplătite și creanțe neîncasate.
O parte dintre cele peste un milion de contracte de muncă suspendate pentru șomaj tehnic nu vor supraviețui odată cu terminarea stării de urgență. Nu știm câte, nu știm câte vor pieri imediat și câte vor pieri în următoarea lună, dar e greu de crezut că vor supraviețui toate.
Va urma o cursă nebună pentru recuperarea creanțelor.
Va urma o cursă nebună pentru a vinde mai mult, dar se va confrunta cu un scepticism al consumatorilor și firmelor. Guvernul va încerca să injecteze bani în economia și să schimbe atitudinea circumspectă a agenților economici și a populației. De reușita acestei întreprinderi va depinde ieșirea din recesiune.
La final, când vom trage linia, vom constata modificări fundamentale și de durată în comportamentul de consum și economisire. Pentru multe industrii va fi imposibil să revină la nivelul de afaceri anterior crizei.
Întrebarea mea pentru tine nu este „De ce nu ai prevăzut această criză?” ci „Ai de gând să lași și finalul crizei să te ia prin surprindere?”.
Care este cel mai probabil scenariu pentru tine și firma ta, pentru finalul stării de urgență?
Ce ai de gând să faci în acest caz?
Ce ai putea să faci în scenariul pesimist? Concret, care e lista de acțiuni pe care le vei întreprinde începând din acest moment ca să te protejezi pe tine și pe familia ta?
Acum vă las, pentru că am o listă de făcut. Două, de fapt.
„Nu înțeleg cum puteți fi atât de rupți de realitate încât să...”; „Eu cred că voi n-ați mai văzut un client din industria X decât în poze...”; „Există idei proaste, idei catastrofale și ideea asta...”
Win-win e mai mult decât un slogan Dl. G era cel mai bun vânzător al companiei producătoare de software tip enterprise. Acum doi ani a luat un bonus consistent pentru că a adus un client de prestigiu, înfrângând competitori puternici într-o competiție în care ambițiile au ieșit la suprafață. ”Am triumfat, explică el și astăzi, […]
SRL-ul a cucerit și modelat lumea. Ar putea rezolva și problemele noastre. Aproape toate. Pentru asta ar trebui să ne hotărâm să respectăm legea. Și nu suntem prea buni la asta.
În martie 2020 era greu de anticipat că modelul „work from home” s-ar putea permanentiza, liderii l-au tratat ca pe o opțiune pe termen scurt, în perioada de criză. Mulți nu mai conduseseră echipe la distanță și a fost necesar un proces de instruire. Alții nu mai lucraseră niciodată de acasă și au făcut eforturi […]