De ce nu îi lasă șefii români pe angajați să muncească de acasă
[…] Pericolul și implicit pierderile de productivitate pot proveni din lipsa de organizare și din intervenția familiei.
[…]
În primul rând termenul de telemuncă e unul idiot. Nu știu din ce sertar prăfuit a țâșnit acest concept, sau pe ce fax sau teletext a fost trimis, dar telemunca mă duce cu gândul la altceva decât la ceea ce facem.
În al doilea rând, citesc tot felul de păreri entuziaste despre cum lucrul la birou a murit de la infecția cu COVID-19. Despre cum „telemunca” și lucrul de acasă ne-au făcut să constatăm cât de inutil e efortul de a merge și reveni de la birou, de a te spăla, mânca, îmbrăcă și pregăti pentru ziua de muncă și despre ce minunat și ce zen te simți lucrând de acasă și eliminând tot efortul logistic legat de birou. Cui îi mai trebuie așa ceva? – se întreabă talibanii lucrului de acasă.
Raționamentele de genul ăsta însă le poți aplica la orice. De ce să te mai duci la o petrecere cu prietenii tăi? Nu mai bine renunți la tot ce făceai ca să te pregătești pentru ea, îți torni un pahar de orice comandat online și desfaci o pungă de chipsuri, pornești zoom și te uiți la prietenii tăi care fac același lucru? Sau apropo de școală și copii, ce simplu a devenit totul: nu-i mai duci, nu-i mai aduci, nu mai afterschool. Sigur, ignori faptul că trebuie să ai grijă non-stop de ei (chiar și când lucrezi) și că nu mai poți externaliza asta, dar hei – totul pentru moartea biroului!
Așa că am rulat săptămâna trecută un poll pe LinkedIn (mulțumesc celor care au votat!) ale cărui rezultate arată așa:
E clar că numărul de voturi e irelevant statistic (100+), dar poll-ul arată o polarizare pe care o percep și în jurul meu: două tabere la extreme – cei care vor să revină de mâine și cei care nu vor să mai revină niciodată care însumează împreună 80% din voturi și o masă relativ mică de oameni indiferenți.
Așa că m-am gândit mai bine și iată lista mea cu ce nu merge la „telemuncă” și de ce mă aflu mai curând în tabăra care vrea să revină decât cea care nu dorește așa ceva. Ia să le vedem:
De-asta eu voi continua să cred cu tărie că vremea în care nu vom mai avea de ce merge la birou e încă departe, din același motiv pentru care mergem la petreceri, curtăm o fată, ieșim la o cină sau mergem în concediu – pentru că pur și simplu suntem oameni și avem nevoie de asta. Așa că mai ușor cu mobila pe scări, eu unul aș vrea să revin la birou.
[…] Pericolul și implicit pierderile de productivitate pot proveni din lipsa de organizare și din intervenția familiei.
[…]
Îmi place să cred că sunt un tip amuzant, dar nu toate glumele pe care le fac sunt foarte bune. Se râde mult prea tare la ele. Trageți voi concluziile aici.
Și cum să capeți cât meriți sau mai mult
Ei bine, testele de istețime au ajuns și la noi. Mi-e neclar cine a început cu ele și când, dar aud din ce în ce mai des despre ele și vreau să vă zic aici ce cred eu în ceea ce le privește. Și de ce cred eu că ele-s discutabile, mai ales aplicate într-un anumit mod.
Tocmai am trecut printr-o experiență dubioasă cu niște angajați toxici și aș vrea să las aici câteva din lucrurile pe care ei le-au făcut în mod consistent, ca să țin minte pe viitor și să știu cum să-i recunosc și să-i evit. Iată, pe scurt, punctajul lor: Feedback: oricine îți spune ceva ce nu-ți convine […]
Ce se întâmplă când dispare încrederea șefilor, subordonaților sau colegilor
Au dublat, au triplat productivitatea. Și, la ce le-a folosit?
Piața forței de muncă din Romania in 2019
Și ce ar trebui să facă o afacere pentru a păstra echilibrul între profitabilitate și sustenabilitate
Interviu cu antreprenorul român care a speriat Starbucks
Ca să trec mai ușor peste pierdere, am privit acești bani ca pe o taxă de școlarizare.