Cariere
Tudor Stoica Tudor Stoica

Ce nu merge la telemuncă (și de ce mersul la birou nu o să dispară prea curând)

În primul rând termenul de telemuncă e unul idiot. Nu știu din ce sertar prăfuit a țâșnit acest concept, sau pe ce fax sau teletext a fost trimis, dar telemunca mă duce cu gândul la altceva decât la ceea ce facem.

Co-creation la IBM România

În al doilea rând, citesc tot felul de păreri entuziaste despre cum lucrul la birou a murit de la infecția cu COVID-19. Despre cum „telemunca” și lucrul de acasă ne-au făcut să constatăm cât de inutil e efortul de a merge și reveni de la birou, de a te spăla, mânca, îmbrăcă și pregăti pentru ziua de muncă și despre ce minunat și ce zen te simți lucrând de acasă și eliminând tot efortul logistic legat de birou. Cui îi mai trebuie așa ceva? – se întreabă talibanii lucrului de acasă.

Raționamentele de genul ăsta însă le poți aplica la orice. De ce să te mai duci la o petrecere cu prietenii tăi? Nu mai bine renunți la tot ce făceai ca să te pregătești pentru ea, îți torni un pahar de orice comandat online și desfaci o pungă de chipsuri, pornești zoom și te uiți la prietenii tăi care fac același lucru? Sau apropo de școală și copii, ce simplu a devenit totul: nu-i mai duci, nu-i mai aduci, nu mai afterschool. Sigur, ignori faptul că trebuie să ai grijă non-stop de ei (chiar și când lucrezi) și că nu mai poți externaliza asta, dar hei – totul pentru moartea biroului!

Așa că am rulat săptămâna trecută un poll pe LinkedIn (mulțumesc celor care au votat!) ale cărui rezultate arată așa:

E clar că numărul de voturi e irelevant statistic (100+), dar poll-ul arată o polarizare pe care o percep și în jurul meu: două tabere la extreme – cei care vor să revină de mâine și cei care nu vor să mai revină niciodată care însumează împreună 80% din voturi și o masă relativ mică de oameni indiferenți.

Așa că m-am gândit mai bine și iată lista mea cu ce nu merge la „telemuncă” și de ce mă aflu mai curând în tabăra care vrea să revină decât cea care nu dorește așa ceva. Ia să le vedem:

De-asta eu voi continua să cred cu tărie că vremea în care nu vom mai avea de ce merge la birou e încă departe, din același motiv pentru care mergem la petreceri, curtăm o fată, ieșim la o cină sau mergem în concediu – pentru că pur și simplu suntem oameni și avem nevoie de asta. Așa că mai ușor cu mobila pe scări, eu unul aș vrea să revin la birou.

ARTICOLE CONECTATE

Bogdan BuzduganBogdan Buzdugan

De ce nu îi lasă șefii români pe angajați să muncească de acasă

[…] Pericolul și implicit pierderile de productivitate pot proveni din lipsa de organizare și din intervenția familiei. […]

Articole asemănătoare

Tudor StoicaTudor Stoica

Despre șefie cu sinceritate

Îmi place să cred că sunt un tip amuzant, dar nu toate glumele pe care le fac sunt foarte bune. Se râde mult prea tare la ele. Trageți voi concluziile aici.

Tudor StoicaTudor Stoica

Cum știi dacă primești un salariu mai mic decât ar fi dispus angajatorul să-ți ofere

Și cum să capeți cât meriți sau mai mult

Tudor StoicaTudor Stoica

Tu cât ești de isteț

Ei bine, testele de istețime au ajuns și la noi. Mi-e neclar cine a început cu ele și când, dar aud din ce în ce mai des despre ele și vreau să vă zic aici ce cred eu în ceea ce le privește. Și de ce cred eu că ele-s discutabile, mai ales aplicate într-un anumit mod.

Tudor StoicaTudor Stoica

Manualul angajatului toxic

Tocmai am trecut printr-o experiență dubioasă cu niște angajați toxici și aș vrea să las aici câteva din lucrurile pe care ei le-au făcut în mod consistent, ca să țin minte pe viitor și să știu cum să-i recunosc și să-i evit. Iată, pe scurt, punctajul lor: Feedback: oricine îți spune ceva ce nu-ți convine […]

Tudor StoicaTudor Stoica

Știi tu, lucrul ăla despre care nu prea vorbim la muncă

Ce se întâmplă când dispare încrederea șefilor, subordonaților sau colegilor

Articole populare

George ButunoiuGeorge Butunoiu

Ia să-i aducem pe cei din Germania trei luni în România și să-i trimitem pe români acolo, să vedem care-s mai productivi!

Au dublat, au triplat productivitatea. Și, la ce le-a folosit?

Alexandru GoțoiAlexandru Goțoi

Mai este valabilă expresia „du-te, sunt alții care așteaptă la ușă”?

Piața forței de muncă din Romania in 2019

Mirela OpreaMirela Oprea

Cât de gravă este criza forței de muncă și cum se poate rezolva

Și ce ar trebui să facă o afacere pentru a păstra echilibrul între profitabilitate și sustenabilitate

Radu SavopolRadu Savopol

Vom dubla salariile, când vom vinde dublu iar statul va taxa mai decent

Interviu cu antreprenorul român care a speriat Starbucks

Marius AdrianMarius Adrian

Primul meu faliment sau cum am pierdut 50.000 euro

Ca să trec mai ușor peste pierdere, am privit acești bani ca pe o taxă de școlarizare.