Tocmai am trecut printr-o experiență dubioasă cu niște angajați toxici și aș vrea să las aici câteva din lucrurile pe care ei le-au făcut în mod consistent, ca să țin minte pe viitor și să știu cum să-i recunosc și să-i evit. Iată, pe scurt, punctajul lor:
Feedback: oricine îți spune ceva ce nu-ți convine e un idiot. Fii agresiv și urlă tare, nu are cum să fie ceva cu tine, problema e sigur la alții!
Bate-ți joc de oameni: în retrospective, în întâlniri – nu ezita. Spune lucrurilor pe nume, fă-i proști pe toți, ia-te de defectele lor, chiar și de cele fizice. Râzi de chel, de ochelarist, de femei că-s femei și-s vai de capul lor.
Fii amenințător: în discuțiile față în față în care ești atenționat, amenință cu datul în judecată pentru calomnie. Tu ești perfect!
Pedepsește-i pe fraieri: folosește tot ce ai la îndemână să le arăți tu lor, chiar dacă asta înseamnă că nu vrei să lași la plecare parolele la aplicațiile instalate de tine. Să se învețe lumea minte!
Cu cei inferiori: fii nemilos, sunt insignifianți. Aia-i treaba femeilor de serviciu, să rânească după tine. Și să nu le saluți, că-s precum dulapurile, nu merită atenția ta.
Cu cei superiori: alternează comportamentele pasiv-agresive cu sesiuni de lingușeală și de dat mare. Și când unul din șerifi nu te mai suportă, du-te la șerifii cei mari și zi-le cât de nașpa e șeriful care te-a enervat. Învață-l și pe el minte!
Manipulează cât poți tu: ești un mare combinator și știi să-i faci din vorbe pe toți, stabilești tot timpul cine ce trebuie să facă și ești maestru în a deflecta orice sarcină vine către tine. Munca e pentru tractoare!
Nu uita să urli din când în când: în birourile cu petunii, ăia care urlă sunt impresionanți și au alură de șefi. Așa că ridică vocea să te audă lumea, să vadă ce corzi vocale ai și să ia aminte!
Controlează orice, fii paranoic: toată lumea te dușmănește, oamenii sunt perfizi și te lucrează pe la spate. Tu ai un plan despre cum să-i faultezi pe alții, de ce nu ar avea și ei un asemenea plan? Fii suspicios, remarcă orice anomalie și schimbare de energie și spune lucrurilor pe nume.
Bârfește cât poți tu: răspândește zvonuri, nu ezita. Apare un nou membru al echipei cu același nume de familie ca al unuia din șerifi? E clară treaba, se angajează rude. Se recrutează alți oameni din alte proiecte din cadrul aceleași companii? Păi e simplu, oamenii-și aduc prietenii să frece menta pe spinarea ta. Nu uita să spui asta la orice ieșire la țigară!
Asumă-ți meritele: sunt alții care-și asumă meritele pentru ce faci tu, de ce nu ai face și tu asta atunci când e vorba de munca altora? Doar tu ești cel mai deștept și capabil, la urma urmei nu faci nimic greșit!
La final, răzbună-te: nu-i uita pe cei care nu se lasă impresionați de urletele tale și comportamentul tău de rahat. Gândește-te ce poți să-i faci fiecăruia și învață-i minte. Nu uita să te dai mare mai apoi către oamenii care se uită către tine, să vadă și să se minuneze de cum nu lași tu conturile neînchise.
Eu am mai zis asta, am fost foarte norocos în carieră. Nu prea am avut parte prea mult nici de angajați toxici, nici de manageri toxici. Din cauza asta, de fiecare dată când mă lovesc de un astfel de caz, simt nevoia să reflectez și să trag învățămintele de rigoare. Așa am făcut și cu șerifii toxici, așa încerc să fac și acum.
Și i-am propus tema asta lui Paul Olteanu ca subiect la mindarchitect.ro și-a zis da. O să facem deci un episod.
În primul rând termenul de telemuncă e unul idiot. Nu știu din ce sertar prăfuit a țâșnit acest concept, sau pe ce fax sau teletext a fost trimis, dar telemunca mă duce cu gândul la altceva decât la ceea ce facem. Co-creation la IBM România În al doilea rând, citesc tot felul de păreri entuziaste […]
Stau în biroul clientului în poziția ghiocelului: în picioare, cu mâinile atârnând inexpresiv pe lângă corp și cu privirile în pământ. E cald, e fum de țigară, e un geam larg deschis, iar biroul este într-o clădire industrială de la marginea unui oraș mare din România, peste drum de o cale ferată pe care tocmai […]
Își va păstra compania achiziționată propria cultură sau va fi un proces de tranziție totală la modul în care face business compania ce v-a achiziționat?