Standard
Bogdan Buzdugan Bogdan Buzdugan

Țara formelor fără fond

Titu Maiorescu a lansat această sintagmă, la 1868, referindu-se la importul civilizației occidentale. Treptat, a devenit sinonimul a tot ce se face în țara noastră la nivel politic și guvernamental.
Unul dintre cele mai recente exemple este chiar campania de vaccinare anti-covid. Se adoptă la sfârșitul lui noiembrie, cu surle și trâmbițe, o strategie națională prin care se definesc principiile generale, etapele, rețeaua de stocare și distribuție, dar și monitorizarea.
În decembrie se lansează la apă – și ia destulă apă până să înceapă să funcționeze relativ normal – o platformă de vaccinare, în mare parte inutilă pentru că nu are acces la toate bazele de date cu pacienți, boli cronice etc. și în plus nici măcar nu aplică principiul nevinovăției, adică nu te lasă să te înscrii pentru a verifica cineva după aceea dacă ai boala cronică care te-ar fi îndreptățit să intri în etapa a doua.
Spre sfârșitul lunii ianuarie se anunță încheierea primei etape și intrarea în cea de-a II-a. Dar așa cum v-am spus, nu există un acces prin platformă la baza cu datele medicale ale pacienților și majoritatea celor care doresc să se vaccineze trebuie să sune la call center pentru a se programa. Acolo însă li se spune că da, sunt pe lista celor care au dreptul să se programeze în această a doua etapă, dar momentan nu sunt vaccinuri așa că să mai dea ei telefon pentru a se programa când află că au mai ajuns loturi de vaccin în țară. Da, pentru că o listă de așteptare a fost creată abia pe data de 15 martie, o dată cu declanșarea etapei a treia, cea în care se vaccinează toți cei care doresc, în limita stocurilor existente de vaccin. Iar lista de așteptare (de data asta au făcut și ceva bun) are o serie de criterii de prioritizare a programărilor, aducându-i mai în față pe cei din etapa a II-a.
Dar mai rămâne o bubă… Nu știm pe ce criterii se distribuie vaccinurile pe centre, pentru că în București și în alte câteva centre mari nu sunt suficiente în timp ce în anumite locuri sunt excedentare. Și dacă Horeca e pe cale să-și dea sufletul din cauza pandemiei, care a oprit turismul pe loc, se naște turismul de vaccinare. De exemplu, 2.000 de bucureșteni au făcut o excursie pe autostradă până la Fetești, pentru a admira frumusețile Bărăganului primăvare, dar și pentru a se vaccina, ne mai găsind locuri în București și în localitățile din jur. Nu era mai simplu ca vaccinurile să fie distribuite conform acestei liste de așteptare și să se plimbe vaccinul în locul oamenilor? Sau s-o fi gândit autoritățile că oricum suntem prea sedentari în urma pandemiei și trebuie neapărat să ne mai scoată din casă?!
Voi ce ziceți? Și vă vaccinați sau nu?
Hai! – că primele au ieșit bancurile, ca de obicei: la AstraZeneca ți-ar crește păr pe piept pentru că e un retrovirus de cimpanzeu, la Pfizer bărbații speră să fi scăpat înăuntru și puțină viagra, rămasă pe instalația de fabricație, la Johnson îți face părul mătăsos, iar după Sputnik, chiar dacă nu s-a utilizat la noi bancuri tot au apărut, începi să vorbești rusește și să-l lauzi pe tovarășul Putin. Doar despre Moderna n-am auzit nimic, dar nici n-au venit prea multe doze…