Cariere
Beatrice Barbu Beatrice Barbu

Ce te faci dacă după 10 ani de muncă încă nu ți-ai găsit vocația

Ideea articolului „De ce consider consilierea și orientarea în cariera folositoare la orice vârstă?” s-a născut în urma publicării studiului Ce temeri au romanii la angajare inițiat de Ejobs. Rezultatul acestui studiu este îngrijorător pentru că 45% dintre respondenți se confruntă cu provocarea de a nu-și da seama ce job li se potrivește cu adevărat chiar și după un deceniu de muncă și admit că ar avea nevoie de consiliere profesională, dar nu știu la cine să apeleze. Personal, după aproape două decenii, profesând și pe partea de dezvoltare personală ca Psiholog și pe partea de dezvoltare profesională ca Specialist Resurse Umane, am înțeles că omul este singurul care poate aduce plus valoare unei organizații. Pentru a excela în orice domeniu, am înțeles că cel mai important este să te cunoști pe tine însuti, să-ți conștientizezi valorile, abilitățile, competentele și să le dezvolți în orice stadiu al carierei te-ai afla.

Care sunt stadiile unei cariere? Exista mai multe teorii, dar nu despre ele vreau să vă vorbesc în rândurile de mai jos. Încerc să fiu pragmatică și să mă concentrez asupra stadiilor relevante: primul în care ești liceean, student sau masterand și dorești să-ți descoperi vocația; al doilea în care ai absolvit un liceu, o facultate sau un master și dorești să te orientezi pe piața muncii și al treilea în care ai o carieră, dar dorești să te dezvolți sau să te reorientezi profesional. Consider că în toate stadiile carierei omul are nevoie de consiliere și orientare pentru că viața presupune relaționare, iar relaționarea înseamnă comunicare ce te ajută să te dezvolți, să progresezi, să performezi.

Par cuvinte simple, dar realitatea ne demonstrează că fiecare dintre noi, la un moment dat în viață, are nevoie de un punct de vedere obiectiv care să vină din afara cercului în care se află. De-a lungul carierei mele am întâlnit oameni care au avut nevoie doar de un simplu răspuns la întrebarea: În ce direcție să mă îndrept acum? Poate că în acel moment răspunsul nu a fost cel scontat, dar după o perioadă de timp, am primit feedback-uri: „Mă bucur că am apelat la tine”, „Mulțumesc că m-ai sprijinit” sau „Exact de asta aveam nevoie, dar nici eu nu știam”. E adevărat că ajutorul din punct de vedere al consilierii și orientării în cariera diferă în funcție de stadiul în care se afla persoana.

În primul stadiu care presupune descoperirea vocației, ideal ar fi să apelezi la psihologi care te pot ajuta să-ți identifici profilul psihologic și să afli ce meserie ți se potrivește și în care ai putea să obții performanță; să-ți identifici valorile care stau la baza vieții tale personale și profesionale și te pot susține în procesul decizional; să-ți identifici abilitățile transferabile care preced abilitățile specifice și competențele pe care dorești să le dobândești de-a lungul carierei pe care o vei îmbrățișa; să-ți construiești o scrisoare de intenție care e din ce în ce mai solicitată de facultăți la înscriere și în cadrul căreia să-ți susții motivația care te-a determinat să alegi acea facultate sau acel master; să te autoevaluezi printr-o simulare de interviu și, nu în ultimul rand, să-ți antrenezi inteligența emoțională prin diverse instrumente profesionale care te ajută să te descoperi într-un fel inedit și să explorezi relațiile prin comunicare.

În al doilea stadiu care presupune orientarea pe piața muncii, ideal ar fi să intri în contact cu specialiști din domeniul resurselor umane care, pe lângă identificarea profilului psihologic, te pot ajuta să-ți identifici competențele care te pot propulsa în job-ul dorit, să-ți construiești un CV, un profil de LinkedIn și o scrisoare de intenție relevante pentru piața muncii, să te familiarizezi cu o metodologie de intervievare și un ghid de interviu folosit de departamentele de resurse umane din companii, să-ți prezinte piața muncii, să-ți susțină candidatura către o bază de date de potențiali angajatori, să te consilieze înaintea interviurilor cu aceștia, să te ghideze în negocierea pachetului de compensații și beneficii și, nu în ultimul rand, să-ți antrenezi inteligența emoțională, lucru care te poate ajuta să te prezinți într-un mod inedit în cadrul unui interviu.

Și iată că am ajuns și la momentul ultimului stadiu al carierei când consideri că ai cel mai puțin nevoie de consiliere și orientare, dar nimic nu este mai fals. Tocmai în momentul în care ai o carieră, ai atins un anumit nivel pe care trebuie să îl menții, ai nevoie de acel personal branding despre care se vorbește atât de intens în ultimul timp. Cum poți să-ți menții cariera altfel decât dezvoltându-te din punct de vedere profesional, învățând și progresând în continuare? Sau poate nu îți mai place ce făceai și dorești să te reorientezi? Cum poți să faci acest lucru dacă nu apelezi la o persoană cu expertiză în lucrul cu oamenii care să vină cu un punct de vedere diferit de al tău, care să te combată cu opinii pertinente etalându-ți situația altfel decât o vezi tu și care să-ți creeze cadrul necesar pentru a face parte dintr-o comunitate în care să schimbi idei, să-ți împărtășești experiența sau să înveți din experiențele celorlați?

Pentru a exemplifica cele expuse în acest articol, aș dori să închei cu un citat din Sigmund Freud care îmi este foarte drag: “Singura persoană cu care trebuie să te compari ești tu cel din trecut. Și singura persoană pe care trebuie să o întreci ești tu cel din prezent.”

Articole asemănătoare

George ButunoiuGeorge Butunoiu

Ia să-i aducem pe cei din Germania trei luni în România și să-i trimitem pe români acolo, să vedem care-s mai productivi!

Au dublat, au triplat productivitatea. Și, la ce le-a folosit?

Alina AnghelAlina Anghel

Pot să-mi mai găsesc un loc de muncă mulțumitor după 45 de ani?

Ce s-a schimbat în atitudinea angajatorilor în ultimii ani

Carmen CaramlauCarmen Caramlau

Burnout! Ce faci când pur și simplu nu mai poți să muncești?

Cum știm că am ajuns la burnout? Cum poate fi prevenit? Ce putem face pentru a îl depăși? Cât de mari sunt pierderile de productivitate?

George ButunoiuGeorge Butunoiu

George Butunoiu ne-a respins la interviu pe Mark Zuckerberg, pe Steve Jobs, pe Țiriac și pe mine…

La fiecare articol pe care îl scriu îi îndemn pe oameni să se îmbrace frumos și cu haine curate când merg la un interviu, să se spele pe cap și să-și curate unghiile, să își taie părul din nas, să își facă CV-ul cu grijă, să se pregătească bine dinainte, să învețe bine la școală […]

Oana RaduOana Radu

Ești „pe făraș”? Strategii pentru momentul când pierderea jobului e iminentă

Și cum poate fi transformat momentul concedierii într-o oportunitate

Articole populare

Alexandru GoțoiAlexandru Goțoi

Mai este valabilă expresia „du-te, sunt alții care așteaptă la ușă”?

Piața forței de muncă din Romania in 2019

Mirela OpreaMirela Oprea

Cât de gravă este criza forței de muncă și cum se poate rezolva

Și ce ar trebui să facă o afacere pentru a păstra echilibrul între profitabilitate și sustenabilitate

Radu SavopolRadu Savopol

Vom dubla salariile, când vom vinde dublu iar statul va taxa mai decent

Interviu cu antreprenorul român care a speriat Starbucks

Marius AdrianMarius Adrian

Primul meu faliment sau cum am pierdut 50.000 euro

Ca să trec mai ușor peste pierdere, am privit acești bani ca pe o taxă de școlarizare.

Mihai StănescuMihai Stănescu

Cum a ajuns un manager să-i ia locul șefului care se pregătea să-l dea afară

O infrastructură a performanței în leadership (Caz de studiu)