Standard
Marian Hanganu Marian Hanganu

Ce-ai zice dacă ți-aș spune că ai fost infectat cu o boală care omoară peste 90% dintre pământeni?

„Cu toții suntem datori cu o moarte” obișnuim să spunem în România. Alte popoare au diferite formulări dar ideea e aceeași: moartea este o parte a vieții, este destinul nostru și trebuie să ne obișnuim cu aceasta.

Dr. David Sinclair, un cercetător australian stabilit în SUA nu este de acord. Conform lui Sinclair oamenii de știință au descoperit mecanismele îmbătrânirii. Sunt nouă procese care cauzează îmbătrânirea. Tratează unul dintre ele și îmbătrânirea încetinește, durata și calitatea vieții cresc. Tratează-le pe toate și îmbătrânirea se oprește.

Testele efectuate pe micro-organisme și pe șoareci au dovedit că procesul de îmbătrânire poate fi accelerat, încetinit și, în anumite experimente, chiar inversat. Au apărut medicamente noi care încetinesc procesul de îmbătrânire la oameni. Unele sunt disponibile deja, altele sunt în teste.
Pentru prima dată în istorie, limita maximă a vieții ar putea fi împinsă la 120 de ani, după care ar putea depăși această limită. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte poate deveni mai mult decât o temă a poveștilor populare.

Uimitoarea viață a dlui. Benjamin Button, celebrul film în care Brad Pitt joacă rolul unui copil născut bătrân, care continuă să întinerească până când își sfârșește viața ca un nou născut va fi văzut peste nu mulți ani ca un film profetic.

Tot ceea ce știm despre societate, toate scenariile noaste despre viitor se vor schimba complet. Cum vom asigura promisiunea vieții lungi pentru toți, nu doar pentru privilegiați? Cum vom trăi atunci când moartea va surveni doar din cauza unor accidente și nu din cauze naturale? Ce se va întâmpla cu natalitatea, cu demografia, cum vom asigura echilibrul societății și al planetei? Care va fi atitudinea față de căsătorie, față de riscuri, față de copii, care va fi atitudinea față de naționalism? Va mai face cineva muncile periculoase, va mai dori cineva să slujească în armată sau poliție?

Dr. David Sinclair nu este un vânător de senzațional ci un savant recunoscut în domeniul geriatriei. Cariera sa de cercetător a trecut pe la Massachusetts Institute of Technology, iar în prezent lucrează pentru Universitatea Harvard. Dr. Sinclair și-a publicat descoperirile în prestigioasa revistă Nature și acestea au fost deja validate de comunitatea științifică internaționale. În cartea Lifespan: Why We Age―and Why We Don’t Have To, Dr. Sinclair explică teoriile revoluționare care ar trebui să schimbe concepția noastră despre inevitabilitatea morții și a îmbătrânirii. Este o lectură fascinantă, iar autorul acestui articol nu are altă dorință decât să vă incite să o citiți.