Standard
Irina Vasilescu Irina Vasilescu

De ce ajungem să urîm ziua de luni

Ajungem sa urâm ziua de luni pentru că nu ne place ce facem lunea, nici marţea, nici miercurea, şi tot aşa. Urâm începutul săptămânii de lucru pentru că “trebuie” să muncim.

Ei bine, desi am folosit persoana I plural (noi) în propoziţiile de mai sus, eu nu mă includ în categoria “Monday haters”. De ce?

Nu pentru că sunt „workaholic-ă”, nici pentru că mă plictisesc în weekend, ci, pur şi simplu pentru că îmi place activitatea mea, în fiecare zi. Atunci când faci ceea ce îţi place, cu pasiune, nu simţi că munceşti niciodată. La momentul la care scriu acest articol, tocmai am terminat două ore de engleză în care am râs în continuu. Studenţii mei au ieşit, la finalul celor două ore, râzând din clasă. Știu că astăzi vor avea un nivel mai bun de energie şi se vor bucura mai mult de viaţă, pentru că au început ziua de lucru astfel. Îmi place educaţia şi tot ceea ce are legătură cu interacţiunile umane, aşa că trainingurile mă energizează şi îmi aduc bucurie. Chiar şi atunci când am 8-10 ore/ zi.

Acesta este secretul: să îţi descoperi acele activităţi care îţi fac plăcere, la care te şi pricepi şi care îţi dau energie. Poate părea utopic, dar nu este.

În calitate de angajator (conduc 3 companii, am creat 3 linii de business din 2002 și până acum), atunci când fac interviurile de angajare, criteriul meu principal de selecţie este să ştiu dacă activitatea pentru care candidatul aplică este o activitate care îi place şi pe care ar dori să o facă independent de remuneraţia primită.

Entuziasmul pentru meseria aleasă, pasiunea sunt motoarele acţiunilor noastre şi factorii motivaţionali şi, tocmai de aceea, este important sa alegem conştient jobul.

Primul lucru care merită făcut este identificarea activităţilor la care te pricepi, care îţi aduc bucurie şi un nivel ridicat de energie, din domenii în care vrei să evoluezi pe termen lung, nu să stagnezi.

Exemplul meu: Sunt filolog şi doctor în filologie, cu 23 de ani de experienţă de predare şi de scriere de cărţi. Îmi plac mult limbie străine şi literatura, îmi aduce bucurie interacţiunea cu oamenii, mă energizează să ţin cursuri şi traininguri. Domenii în care vreau să evoluez pe teren lung: educaţie şi activităţi editoriale. Prin urmare, din 2002 si până acum am fondat şi coordonez un centru de traduceri, un centru de training si limbi stăine, o editură. Toate aceste activităţi îmi aduc bucurie.

Există firme multinaţionale cărora chiar le pasă de angajaţi şi oferă condiţii de lucru excelente. Si există firme mici şi mijlocii care, de asemenea, au reuşit să creeze medii de lucru foarte prietenoase. Cred că angajaţii fericiţi sunt acolo unde managementul companiei are lideri adevăraţi, un doar manageri sau CEO. Unui lider adevărat îi pasă de echipă, de oameni, pentru că oamenii reprezintă, de fapt, valoarea reală a oricărei organizatii.

Ce poate face un angajator pentru a ajuta? Să îi pese de viitorul angajat, să îl angajeze pe un post potrivit si să îi creeze o atmosferă potrivită la job. Aici mă refer la cultura organizaţională: la modul în care membrii echipei se poartă unii cu alţii, la modul în care sunt trataţi clienţii şi furnizorii, la modul în care se oferă recompense, sau se aplică eventuale sancţiuni. Totul contează. Studiile (realizate de Shawn Achor, expert in psihologie pozitivă şi profesor la Harvard) o spun clar: angajaţii fericiţi sunt, în medie, cu 30-33% mai productivi, mai sănătoşi, mai amabili, mai vizaţi spre promovare, adică mai capabili de performanţă.